Автор Тема: Перетворювач напруги на МС34063 з 3,7В в 9В для живлення мультиметра  (Прочитано 1209 раз)

Антей_83

• Full Member
    • Просмотр профиля
Вже минуло трохи часу від тих днів коли я збирав цей перетворювач для свого мультиметра DT-838 , але все ж таки вважаю , що ця тема ще актуальна і зараз :)
Хочу поділитися з вами схемою та конструкцією цього перетворювача , можливо хтось захоче зібрати його для свого мультиметра .
Схема перетворювача напруги побудована на широко відомій мікросхемі МС34063 і об`єднана вона на одній платі разом з модулем зарядки HW-168 , все розраховано так щоб перетворювач напруги можна було встановити на місце 9-ти вольтової батарейки .
Живиться перетворювач від звичайного Li-ion акумулятора зі старенького мобільного телефону , щоб акумулятор не розряджався в тестер потрібно вмонтувати вимикач живлення , який буде відключати живлення від перетворювача напруги . Акумулятор приклеєний до корпусу на двосторонній скотч , так він надійно тримається .
Замість двох світлодіодів , які стоять на модулю зарядки акумулятора , я встановив один двоколірний світлодіод , просвердлив для нього отвір в корпусі мультиметра і вивів його назовні , світлодіод потрібно ставити щоб він був з загальним анодом .
В схемі присутній підстроювальний резистор R4 - за допомогою його можна підстроїти вихідну напругу (напруга регулюється в діапазоні 4,5В - 12,5В) .
Дросель L1 можна ставити з індуктивністю 47-100мкГн , резистор R3 номіналом 560 Ом - 820 Ом , конденсатор С3 підійде і на 47мкФ-220мкФ х 16В , для меньшого споживання струму від акумулятора R6 і VDL1 за краще взагалі виключити зі схеми , що я й зробив )
По фото можна роздивитися де та які елементи розташовані на друкованій платі .
Якщо не знайдете резистор R2 на 0,47 Ом то замість нього можна поставити перемичку , схема все одно буде нормально працювати .
Схему перетворювача напруги прикріплю нижче а також фото та файли друкованої плати в форматі "lay", які я намалював ще тоді в Sprint Layout 5 :
« Последнее редактирование: Июня 11, 2026, 02:23:38 am от Антей_83 »

Антей_83

• Full Member
    • Просмотр профиля
Ось такий має вигляд мій мультиметр з вбудованим перетворювачем напруги .
Отвори для гнізда зарядки та міні-вимакача живлення я спочатку просвердлив тонким свердлом ∅1-1,5-2мм а потім підганяв надфілями до потрібного розміру , саму ж плату зафіксував в корпусі мультиметра за допомогою чорного термоклею .
« Последнее редактирование: Июня 11, 2026, 01:05:36 am от Антей_83 »

US7IGN

• Hero Member
    • Просмотр профиля
    • US7IGN

Антей_83

• Full Member
    • Просмотр профиля
Гарна робота!
Дякую  :) Дуже приємно , що Вам сподобалась моя робота .