для параметрів я використав цей даташит
https://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/1152069/REYCONNS/R433.html є також інші і різняться параметри суттєво
щодо 0.135 і 13.5 Ом це було від відчаю, помітив що при правильном 13.5 схема не запускається а при 0.135 запускається, доречі розгадав загадку коденсатора С1 7P він на одних схемах з інтернету є (пунктиром) на інших нема взагалі, на моїх модулях його не було - а контакти є, так от, дома добре працювало без нього коли вийшов тестувати на вулицю при близьконульової температури приймач відмовився приймати данні подивився осцилографом і побачив - біти є але вони коротенькі (одиниці коротше нулів) в данній схемі схоже автоколивання запускаються від шумів, на морозі якість транзистора покращується коливання запускаються повільніше а конденсатор С1 нівелює цю температурну залежність, з ним на морозі працює так як треба, доречі це показує і LTspice а я подумав спочатку що затримка в автогенерації це глюк програми.
щодо передавача він виявився доволі потужним на 12В і без підсилення, спектроаналізатором я бачу сигнал від нього на 360 метрах і це через кущі і дерева(можливо на 200м можна буде декодувати данні) а от рідний приймач до нього гамно - ловить метрів 20 прямої видімості крутінням дроселя трохи покращився прийом але зовсім трохи +5 м,
також експерементально узнав що закручування антени передавача в спіраль це зло, вириостає індуктивний опір (це показало і моделювання антени в MMANA-GAL Basic) якщо хочеться зробити антену коротшою то крок спіралі повинен бути побільше, приблизно рівним діаметру накрутки
4. Еквівалент правильно налаштованої в резонанс антени - це резистор.
дякую оце я і хотів узнати
бачу з антенами все складно мабуть треба купувати SWR-метер