Автор Тема: Роблю підсилювач 433МГц FS1000A LTspice  (Прочитано 2178 раз)

evgen

• Newbie
  • *
    • Просмотр профиля
Роблю підсилювач 433МГц FS1000A LTspice
« : Января 28, 2025, 08:20:32 pm »
Хочу зробити підсилювач RF433 MHz для експериментів взяв широко відомий ардуінщикам передавач FS1000A за його простоту і щоб розібратись, накидав схему в LTSPICE взяв з даташита параметри кварца і зіткнувся з тим що частоту 433 отримати на виході майже не реально, всі підручники кажуть що кварц це супер стабільність а на симуляції виходить чо чуть шо міняєш і частота улітає в невідомому напрямку, тому виникли такі питання:
1. чому зміні  транзистора Q1 (низькочастотного)  міняється частота (він же тільки ключ вмикає і вимикає генерацію)
2. чому улітає частота при зміні R3 -еквівалент антени (в реальності частота не міняється хоч якої довжини, прямий/спіраль припаюєш чи взагалі без антени)
3. який правильно вказати імпеданс антени? на сайтах вказано що станартні пружинки це 50 Ом, але чому 50 ом LC-метром міряю - це 0.50 uH що на частоті 433 становить аж 1360 Ом (розрахунки в COIL32 теж дають десь таку індуктивність)
 якщо використати прямий диполь L/2 то в MMANA-Gal рахує  R 378,6 Ohm  jX -1096 Ohm що теж далеко від 50 ом куди пихати R i jX ?
4. хто підкаже як правильно добавити еквівалент антени в Ltspice ? тут у відео https://www.youtube.com/watch?v=RQX3B9jUzWk&ab_channel=FesZElectronics чувак розказує але де саме клікнути щоб вставити пропустив

у фото вкладення є приклад підсилювача, по схемі все наче просто але схему з номіналами компонентів не знайшов
« Последнее редактирование: Января 28, 2025, 08:24:40 pm от evgen »

US7IGN

• Hero Member
    • Просмотр профиля
    • US7IGN
Re: Роблю підсилювач 433МГц FS1000A LTspice
« Ответ #1 : Января 28, 2025, 10:33:27 pm »
Мабуть варто почати з того щоб почитати якісь базові книжки та повторити реальну схему, а не моделювати. UHF це дуже складно навіть для досвідчених.

evgen

• Newbie
  • *
    • Просмотр профиля
« Ответ #2 : Января 28, 2025, 11:43:01 pm »
дякую, раз кажете що це складно значить то не я тупий радіоелектронної освіти не маю але книжки по радіо читав ще в юнацтві, статей, відео за останні 5 років передевився безліч тому думаю що справитись можливо, в мене навіть в одній із спроб вдалося перевищити потужність стандартного модуля але наступним кроком все збив, тому хочу настроїти коректно симулятор бо на ньому чудово видно всі напруги струми нема ризику щось зпалити.

ось накомав таку схему на підсилювач 2.4 ГГц, проста як 2 пальці, мікросхема по центру це по суті звичайний npn вч транзистор можливо хтось може підказати по схемі за що відповідають конденсатори як їх підібрати для 433 МГц, транзистор 2sc3356 (як в фотці першого посту) або аналог повинні справитись з задачею

seawar

• Sr. Member
  • UR5RBP
    • Просмотр профиля
« Ответ #3 : Февраля 17, 2025, 03:17:49 pm »
1. Наскільки пам"ятаю, в стандартному наборі LTspice нема такого елемента, як кварцевий резонатор. Він моделюється як конденсатор з паразитними параметрами - опором, індуктивністю, паралельною ємністю. Мабуть, така модель доволі приблизна. Для цікавості, покажіть параметри.
2. См. п.1. Якщо добротність частотозадаючого елемента недостатня, на частоту впливатимуть номінали інших елементів.
3. Антена - це довга лінія з розподіленими параметрами - погонною ємністю, індуктивністю, опором. Погонна ємність і індуктивність створюють коливальний контур, на резонансній частоті його опір стає активним. Почитайте, що таке хвильовий опір :https://studfile.net/preview/9681715/page:3/ .
4. Еквівалент правильно налаштованої в резонанс антени - це резистор.

PS: Подивився схему в LTspice - послідовний опір кварца 13,5 (в параметрах елемента) чи 0,135 (на еквівалентній схемі зліва)? Різниця в 100! разів. А послідовний опір визначає добротність. Помилка?
« Последнее редактирование: Февраля 17, 2025, 03:55:29 pm от lopez »
WBR, UR5RBP, 73

evgen

• Newbie
  • *
    • Просмотр профиля
« Ответ #4 : Февраля 17, 2025, 07:34:46 pm »
для параметрів я використав цей даташит https://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/1152069/REYCONNS/R433.html є також інші і різняться параметри суттєво

щодо 0.135 і 13.5 Ом це було від відчаю, помітив що при правильном 13.5 схема не запускається а при 0.135 запускається, доречі розгадав загадку коденсатора С1 7P він на одних схемах з інтернету є (пунктиром) на інших нема взагалі, на моїх модулях його не було - а контакти є, так от, дома добре працювало без нього коли вийшов тестувати на вулицю при близьконульової температури приймач відмовився приймати данні подивився осцилографом і побачив - біти є але вони коротенькі (одиниці коротше нулів) в данній схемі схоже автоколивання запускаються від шумів, на морозі якість транзистора покращується коливання запускаються повільніше а конденсатор С1 нівелює цю температурну залежність, з ним на морозі працює так як треба, доречі це показує і LTspice а я подумав спочатку що затримка в автогенерації це глюк програми.

щодо передавача він виявився доволі потужним на 12В і без підсилення, спектроаналізатором я бачу сигнал від нього на 360 метрах і це через кущі і дерева(можливо на 200м можна буде декодувати данні) а от рідний приймач до нього гамно - ловить метрів 20 прямої видімості крутінням дроселя трохи покращився прийом але зовсім трохи +5 м,

також експерементально узнав що закручування антени передавача в спіраль це зло, вириостає індуктивний опір (це показало і моделювання антени в MMANA-GAL Basic) якщо хочеться зробити антену коротшою то крок спіралі повинен бути побільше, приблизно рівним діаметру накрутки

Цитата: lopez
4. Еквівалент правильно налаштованої в резонанс антени - це резистор.
дякую оце я і хотів узнати

бачу з антенами все складно мабуть треба купувати SWR-метер
« Последнее редактирование: Февраля 17, 2025, 09:51:25 pm от evgen »