Автор Тема: SDR на комп'ютері  (Прочитано 1977 раз)

TRO

• Newbie
  • *
    • Просмотр профиля
SDR на комп'ютері
« : Ноября 11, 2023, 10:06:33 pm »
Не найшов тут окремої теми про програмне забезпечення SDR приймачів, та трансміттерів, то вирішив почати, бо трохи вже є про шо розказати.
Вважаю що розділом я не помилився.

Про усілякі прості програмні приймачі поки що не буду, там зазвичай проблем нема, або мало, то почну з GNU Radio Companion. Це програмне забезпечення яке вважається майже стандартом де факто, і не тільки в середовищі аматорів. Программа по суті дозволяє збирати приймач, чи передавач на екрані компьютера як пазл, із функціональних блоків. І я не буду зараз розказувать як користуватися (бо я ще сам тільки вчуся), я розкажу коротко без зайвої конкретики як довго я ходив по граблях поки воно в мене запрацювало... зокрема на віндовс 11...

Треба зразу сказати що GNU Radio розроблялося під лінукс, і робота під віндовс то взагалі вважається не серйозною справою, але маємо шо маємо, тоб то виндовс. Довго гуглив. читав офійийну сторінку (в гугл перекладі), і там знайшов що в віндовс можна запускати лінуксовські программи в вбудованному емуляторі WSL. Але інсталювати то все добро треба з командної строки... я три дні довбав ту "стіну", додовбав що GNU Radio в мене запускалося, але з приймачем не конектилося і ругалося якимись помилками (хоч я по різним інструкціям ті драйвера і бібліотеки ставив). До речі ставив я якийсь кривий варіант який збирався під віндовс, воно теж процювати не хотіло.

Паралельно відволікаючись наставив купу софту під віндовс (який попадався під руку в процессі пошуків рішення), і натрапив на софт який дуже схожий на GNU Radio, назва йому Pothos Flow . Моє враження таке, що писали його дуже серйозні люди, які прям знають що роблять, і воно під віндовс. Так от, весь прикол у тому, що воно в пакеті ставить до кучі те саме GNU Radio адаптоване під виндовс, тай ще як ставить... При запуску GNU Radio вілізло вікно консолі, написало що в системі їй чогось там не вистачає, само всього накачало і наінсталювало, запустилося і запрацювало. Хочеться спитати "А шо, так можна було?" ... Можна сказати занавес. До речі, сам Pothos Flow в мене теж зразу не запрацював, прийiлося лізти в інет, і там один іноземець таки вирішив ту проблему , але через зад - поставив іньшу SDR программу яка накидала в систему порібних бібліотек після чого ожив Pothos Flow (але для нього дуже мало файлів з готовими схемами, а от для GNU Radio їх просто вагон). 
Pothos Flow брав на гітхабі, здається там і користувач з такми же ім'ям.