Автор Тема: Простий регулятор потужності для паяльніка  (Прочитано 2323 раз)

Антей_83

• Full Member
    • Просмотр профиля
Пропоную вашій увазі просту схему регулятора потужності на тиристорі КУ202Н для 40-65Вт паяльника , яку я знайшов на просторах інтернету .
Сам хоч і маю паяльну станцію , але також користуюсь і звичайними паяльниками , особливо для розпайки старих плат на запчастини .
Цей регулятор потужності я зібрав та випробував ще 3 чи 4 роки назад і працює він досить добре , до того ж запчастини для нього знайти зовсім не важко . При бажанні цей регулятор можна зібрати на невеличкій друкованій платі та встановити її прямо в корпус звичайної зовнішньої розетки . Для паяльника потужністю 100Вт тиристор потрібно встановити на невеличкий радіатор .
Резистор R5 потрібен потужністю не меньше 2Вт бо при роботі він буде нагріватися . Стабілітрон VD1 можна поставити і Д814Б (або зарубіжний) а діод VD2 IN4004-IN4007 або ж поставити радянський , розрахований на напругу 400-1000В і струм 1-1,5А .
Пізніше намалюю друковану плату і викладу її в темі .

Антей_83

• Full Member
    • Просмотр профиля
Re: Простий регулятор потужності для паяльніка
« Ответ #1 : Января 16, 2025, 10:36:42 am »
Намалював друковану плату в Sprint Layout 5 , перед тим , як робити , її потрібно відзеркалити і прибрати позначення .
Нажаль не маю широку бібліотеку елементів , тому намалював друковану плату так як зміг , але , при бажанні , ви й самі можете створити власну друковану плату потрібного розміру , адже схема зовсім не складна .
Позначення У, К і А - вказані для підпайки до цих місць виводів тиристора і під нього в платі потрібно просвердлити отвір . На моїй платі вивід емітера транзистора VT1 знаходиться зверху а вивід емітера транзистора VT2 знаходиться знизу , так як у транзисторів КТ315 і КТ361 виводи йдуть Е-К-Б то так вони і запаюються .
« Последнее редактирование: Февраля 24, 2025, 09:20:54 pm от Антей_83 »

Антей_83

• Full Member
    • Просмотр профиля
« Ответ #2 : Января 18, 2025, 09:04:46 pm »
Ось такий має вигляд мій другий регулятор потужності для паяльника вбудований в зовнішню розетку  :)

Антей_83

• Full Member
    • Просмотр профиля
« Ответ #3 : Февраля 24, 2025, 09:36:04 pm »
Сьогодні намалював ще одну друковану плату під влаштування в зовнішню розетку і виклав її вище , поряд з попередньою .
Ще що хочу сказати в доповнення до цієї схеми , в ній регулювання напруги відбувається в діапазоні 145В-220В і задану напругу регулятор потужності тримає стабільно .