Автор Тема: Перемотка трансформатора радіоприймача KIPO-KB308AC  (Прочитано 4452 раз)

Антей_83

• Full Member
    • Просмотр профиля
Вітаю  :) Нещодавно принесли на ремонт радіоприймач KIPO-KB308AC , сказали , що перестав працювати . Коли я розібрав його та розпочав пошук несправності то виявив , що вийшов з ладу трансформатор (згоріла його первинна обмотка), подивився в інтернеті скільки буде коштувати такий трансформатор , його ціна на даний час складає приблизно 80-120грн. . Так як у мене є мідний провід різного діаметру то я вирішив його перемотати .
Знайшовши в себе такий самий приймач розібрав його і заміряв опір первинної та вторинної обмоток а також заміряв напругу на вторинній його обмотці .
Отже сам трансформатор має розміри : довжина - 30мм. , висота - 25мм. , товщина - 25мм. . Опір первинної обмотки становить - 3 кОм а вторинної обмотки - 2 Ом . Видає змінну напругу - 4,5В і струм приблизно - 120-150мА на виході . У мене немає мікрометра , щоб заміряти діаметр провода , але приблизна товщина провода первинної обмотки - 0,05мм. а вторинна обмотка намотана проводом десь - 0,3мм. . В мене є провід діаметром - 0,08мм. і я хочу ним перемотати первинну обмотку . Так як каркас трансформатора не заповнений навіть до половини то я вважаю , що вистачить місця щоб намотати трохи товщим проводом .
Підскажіть будь ласка скільки потрібно намотати витків первинної обмотки проводом - 0,08мм ?

bybra

• Global Moderator
  • Hero Member
    • Просмотр профиля
Стільки ж

Антей_83

• Full Member
    • Просмотр профиля
Сьогодні знайшов у себе мідний провід 0,06мм. на котушці від старенької радянської релюшки і вирішив ним намотати первинну обмотку трансформатора . Намотував до повного заповнення каркасу , з таким урахуванням , якщо намотаю більше ніж потрібно то щоб можна було відмотати . Яким же було моє здивування коли я заміряв опір щойно намотаної обмотки - її опір становив всього 575 Ом :-\
Отже китайці намотали первинну обмотку трансформатора ще тоншим проводом ніж я думав )
Трохи пошукавши інформацію в інтернеті я натрапив на одне відео в Ютубі на якому чоловік замінив в приймачі вийшовший з ладу трансформатор на імпульсний блок живлення від старенького мобільного телефону , який видає на виході 5В і струм 0,7А . Для зниження напруги до 4,2-4,5В послідовно з плюсовим виводом можна встановити два діоди 1n4007 або схожі .
« Последнее редактирование: Июня 22, 2023, 12:31:01 pm от Антей_83 »

US7IGN

• Hero Member
    • Просмотр профиля
    • US7IGN
Трохи пошукавши інформацію в інтернеті я натрапив на одне відео в Ютубі на якому чоловік замінив в приймачі вийшовший з ладу трансформатор на імпульсний блок живлення від старенького мобільного телефону , який видає на виході 5В і струм 0,7А .
якщо слухати тільки FM, то може і нормально буде...

Антей_83

• Full Member
    • Просмотр профиля
Справді , а я спочатку й не подумав , що на СВ і КВ діапазонах можуть бути наводки від імпульсного блока живлення...
Вирішив поставити трансформатор зі свого радіоприймача в радіоприймач клієнта , все одно мій радіоприймач лежав довгий час і я ним не користувався .

Efarils

• Newbie
  • *
    • Просмотр профиля
Скажу так- за моїм досвідом в китайских приймачах импульсні БП дають дики наводки, в тому числі на ФМ. А тарнсов таких на барахолках повно.