Автор Тема: Ліхтарик на одній батарейці , який може працювати дуже довго  (Прочитано 2935 раз)

Антей_83

• Full Member
    • Просмотр профиля
Доброго дня . Хочу поділитися власною конструкцією ліхтарика на одній пальчиковій батарейці , який я змайстрував в часи коли вимикали на довго світло , можливо хтось з радіоаматорів захоче повторити і зібрати такий ліхтарик або побудує схожий під власні потреби .
Щоправда таких ліхтариків я зібрав не один і не два а напевно десь біля десятка , бо сусіди побачили такі ліхтарики і попросили зробити їм теж :)
Отже сам ліхтарик побудований по дуже простій схемі перетворювача напруги на одному транзисторі , має обмаль деталей в обв`язці а також вимикач живлення та здатен працювати при напрузі 0,5В-1,5В .
Для живлення ліхтарика можна використовувати як звичайну батарейку так і акумулятор , використання акумулятора значно заощадить ваші кошти на купівлі батарейок . Від однієї лужної батарейки ліхтарик здатен працювати від двох тижнів до місяця в залежності від користування .
Я встановив імпортний транзистор S9014 (C9014) бо їх у мене є чимало , але можна встановити 2N3904 і радянський КТ315 , старі германієві МП37 та інші . Проте відразу хочу сказати , що від параметрів транзистора залежить декілька факторів роботи ліхтарика , а саме : споживання струму і те при якій напрузі він ще буде здатен працювати . Читав в одній статті , що з германієвими транзисторами він працюватиме довше ніж з кремнієвими .
Підвищуючий трансформатор намотаний тонким лакованим мідним проводом діаметром 0,1-0,2мм. на феритовому кільцеві діаметром 10мм.(10х6х3) і має по 25-30 витків в первинній і вторинній обмотках . Мотається трансформатор таким чином , 1 метр вибраного проводу складається вдвоє і намотується з ліва на право на феритовому кільцеві , залишок проводу видаляється а кінці обмоток з`єднуються та припаюються так як показано на схемі .
Пізніше пошукаю в себе файл накресленої мною плати в форматі lay та викладу тут .
« Последнее редактирование: Июня 29, 2023, 11:21:22 pm от Антей_83 »

Антей_83

• Full Member
    • Просмотр профиля
Довго я шукав файл (lay) ліхтарика , але так і не знайшов , тому , сьогодні зробив нову розводку плати в Sprint Layout 5 .
Що до схеми ліхтарика то на приведеній схемі вимикач живлення замикає плюсовий контакт а в мене на платі вимикач замикає мінус живлення .
На моєму зображенні (lay) виводи первинної та вторинної обмоток підвищуючого трансформатора позначені як Т1 і Т2 , але розпайку потрібно дивитися по схемі .
« Последнее редактирование: Июня 29, 2023, 11:08:51 pm от Антей_83 »

TRO

• Newbie
  • *
    • Просмотр профиля
Пардон за некропост, але не можу не поділитися, бо від теми прям ностальгією запахло.
Колись і я по такій схемі збирав, переробляв зі звичайних лампочок на світлодіоди, коли білі світлодіоди тільки в продажу з'явилися.

У схеми є недолік у невеликому ККД, бо використовується біполярний транзистор у яких завжди десь пів вольта між колектором і еміттером зостається, то при живенні від півторавольтової батарейки десь 30% зжирає той транзистор, та ще  ККД самого обратноходового перетворення, то виходить що всі 50% на вітер. Так от щоб не втрачати ті 30%, я ставив паралельно біполярному транзистору - польовій транзистор, на той час в мене були ще радяньскі КП505 (зараз можна щось і цікавіше знайти). Чому в паралель а не заміна, - тому що польвоий має напругу відкріття трохи вище за батарейку, тому сам запускатися не хоче, то біполярний стартує, а польвок вже тоді підпрягається. Затвор полевого треба підключати не на базу біполярного, а з другого боку резистора (йому резистор не портібен).

Efarils

• Newbie
  • *
    • Просмотр профиля
Як на мене то практичнійше зробити без перетворювача, я робив на акк. 18650 з захистом в такому ж держаку як на фото тікі під 18650, резистор так щоб ток десь 100ма був, вимикач + декілька диодів 1-3вт, які приліплені в корідорі, туалеті ванній. Хватало дуже на довго, світ зазвичай горів всю ніч безперервно,  якщо забудеш взагалі вимкнути, то нічого страшного, треба два акк. щоб була заміна, пару тижнів точно робить.

Антей_83

• Full Member
    • Просмотр профиля
Нещодавно в інтернеті знайшов зарубіжну схему перетворювача , якщо вірити малюнку то на транзисторі 2N3904 перетворювач напруги зібраний по цій схемі буде працювати при зниженні напруги на елементі живлення навіть до 0,3В  :)
« Последнее редактирование: Декабря 21, 2023, 04:14:52 pm от Антей_83 »