Автор Тема: Електро-запальничка для газової плити на одній батарейці (акумуляторі)  (Прочитано 3539 раз)

Антей_83

• Full Member
    • Просмотр профиля
Вітаю  :)
Нещодавно виникла потреба у електро-запальничці для газової плити так як користуватися сірниками вже набридло , до того ж самі сірники вже давно роблять не якісно і вони то розлітаються то запалюються через раз .
Блукаючи на просторах інтернету я натрапив на простеньку схему електричної запальнички , яка живиться всього від однієї батарейки (акумулятора) і може працювати довгий час .
Ось посилання на відеоролик в Ю-тубі по виготовленню цієї запальнички :  https://youtu.be/Bb9Wwjq_tPw?feature=shared
« Последнее редактирование: Октября 20, 2023, 12:26:28 pm от Антей_83 »

Антей_83

• Full Member
    • Просмотр профиля

Всі деталі я розмістив у корпусі від старенької поламаної китайської газової запальнички , при цьому кусачками видаливши в ньому всі непотрібні пластмасові перегородки . Друковану плату під цей корпус я розмічав сам і робив сам . Транзистори застосував 2N3906 і S8050 , на них запальничка добре працює .
Для намотки високовольтної котушки можна використовувати і плоский феритовий стержень з радіоприймачів вирізавши з нього шматочок фериту потрібного розміру .
Замість батарейки вирішив встановити акумулятор розміром 2\3 ААА на 1,2В (250mA\h) а для його підзарядки на платі встановив гніздо від китайського касетного програвача . Зарядний пристрій зробив зі старенької китайської зарядки від мобільного телефону , яка зазвичай виготовлена на одному-двох транзисторах , при цьому в ній замінив стабілітрон на КС119А , вихідна напруга стала 1,45В , що достатньо для підзарядки одного акумулятора а послідовно з плюсовим виводом припаяв резистор на 68 Ом для зменшення вихідного струму (його потрібно підбирати в залежності від акумулятора , який ви збираєтесь використовувати) .

Антей_83

• Full Member
    • Просмотр профиля
Я перевірив і виявилося , якщо щоденно користуватися електро-запальничкою , то на одному заряді акумулятора 2\3 ААА (250 mA\h) вона може працювати 1,5 місяця без підзарядки .
До речі , акумулятори для неї я купував не нові а б\у на "OLX", а це означає , що з новим таким акумулятором вона працюватиме значно довше ))

Антей_83

• Full Member
    • Просмотр профиля
Для полегшення намотування високовольтної котушки я змайстрував простенький верстат з регулятором обертів для двигуна .
Батьки вже старенькі та дуже полюбляють довго клацати цією запальничкою , тому , з часом , висовольтна котушка виходить з ладу і її доводиться перемотувати   :D
Звісно , для надійності , можна просочити котушку в епоксидній смолі , але у мене все ніяк не виходить її купити . Для перемотування високовольтної котушки я використовую старенькі реле з проводом діаметром 0,05-0,08мм. .

« Последнее редактирование: Февраля 15, 2025, 04:52:54 pm от Антей_83 »

Антей_83

• Full Member
    • Просмотр профиля
Стосовно високовольтної котушки хочу сказати , що методом спроб та помилок вдалося визначити оптимально підходящий опір підвищуючої обмотки (первинної обмотки) - її опір повинен становити в межах 250-300 Ом , при такому опорі вона нормально працює і не пробивається навіть без просочення епоксидною смолою  :)

Антей_83

• Full Member
    • Просмотр профиля
Ще є одна особливість електро-запальничок це те , що вони можуть погано працювати при високій вологості повітря , особливо коли запальничка знаходяться близько від плити , на якій все вариться , кипить і жариться...
Адже в повітря виділяється значна кількість  випаровуванної води з їжі , і , якщо часточки цієї вологи потрапляють в запальничку , то вони спричиняють підкорочування в високовольтній котушці , що в свою чергу викликає перебій іскри або ж іскра може взагалі зникати .
У таких випадках допомагає просушування запальнички в сухому місці 2-3 дні , також можна розібрати запальничку і спробувати обережно просушити її феном для сушіння волосся на відстані 30-40 см. або феном паяльної станції виставивши температуру 100 градусів .
Для себе я зробив висновок , що за краще запальничку класти по далі від плити , особливо під час приготування закруток на зиму .
« Последнее редактирование: Августа 16, 2025, 09:57:04 pm от Антей_83 »

Антей_83

• Full Member
    • Просмотр профиля
Бачу , що посилання , яке я прикріпив в темі , вже не працює :-\ , шкода , але добре що зробив копію схеми цієї електро-запальнички )
Пошукаю інформацію про намотувальні дані трансформатора та високовольтної котушки , можливо вдастся їх знайти .
Позначені на схемі радіодеталі мають таке маркування : VT1 - 2N3906 , VT2 - S8050 , VS1 - PCR606 (MCR100-6) , VD1 - UF4007 , C2 - 0.33мкФ х 100В .
« Последнее редактирование: Мая 22, 2026, 06:17:09 am от Антей_83 »

Антей_83

• Full Member
    • Просмотр профиля
На скільки я пам`ятаю трансформатор Т1 мотається так: обмотка 1 має 20 витків провіда ∅ 0,3-0,5мм а обмотка 2 має 250-300 витків провіда ∅ 0,1 , на виході трансформатор повинен видавати напругу близько 50-60В . Для виготовлення трансформатора за основу було взято звичайний трансформатор з імпульсного зарядного пристрою , який видає 1-1,5А .
Для намотування високовольтної котушки підійде круглий феритовий стержень ∅ 8мм від магнітної антени радіоприймача , довжина феритового стержня становить 30-35мм. він ізолюється 2-3 слоями скотчу , також потрібно зробити круглі вушка по краям , їх можна зробити вирізавши з пластикової пляшки з-під солодких напоїв .
Першою намотується обмотка 2 , вона намотується шарами , кожний шар містить по 200 витків провіда ∅ 0,06-0,08мм , після намотування кожного шару прокладується ізоляція скотчем в 2 шари і так намотується 1200-1400 витків . Обмотка 1 намотується поверх обмотки 2 і містить 15 витків провіда ∅ 0,5мм .
                   ----------------------------
Одним з важливих аспектів конструкції електро-запальнички являється правильне фазування обмоток трансформатора Т1 блокінг-генератора , якщо його обмотки не правильно підключити то на виході буде занижена напруга , або ж блокінг-генератор взагалі не буде працювати .
На оновленій схемі я вніс корективи та позначив правильне фазування обмоток Т1 .
« Последнее редактирование: Мая 30, 2026, 12:55:36 pm от Антей_83 »