Автор Тема: Лавина-М, модернізація.  (Прочитано 3949 раз)

SA7BOA

• Full Member
    • Просмотр профиля
Лавина-М, модернізація.
« : Апреля 30, 2024, 11:39:09 am »
Доброго дня, шановні колеги.

На схемі радіостанції "Лавина-М" "холодні" кінці вхідних полосових фільтрів підключені на корпус Р/С через C12-R14 та C17-R19, чому так?
Без них, при макетуванні полосового фільтру на макетці, характеристики виходять задовільні. А з ними - характеристика фільтру знаходиться "в стороні".
« Последнее редактирование: Апреля 30, 2024, 11:45:45 am от SA7BOA »

US7IGN

• Hero Member
    • Просмотр профиля
    • US7IGN
Re: Лавина-М, модернізація.
« Ответ #1 : Апреля 30, 2024, 03:15:10 pm »
Можливо вони RC блокують сигнал на певних частотах чи навпаки пропускають. Тобто або під'єднують котушки або від'єднують. Або задають режими транзисторів по постійному струму.

UR4USD

• Newbie
  • *
    • Просмотр профиля
« Ответ #2 : Января 07, 2025, 09:57:56 pm »
Добрий вечір спільнота, хочу продовжити тему по модернізації радіостанції "Лавіна-М", тому що сам нещодавно придбав цю радіостанцію і вирішив ввести режим роботи однополосною модуляцією, але стикнувся з труднощами в налаштуванні через брак досвіду. Схему модулятора знайшов на просторах інтернету (фото додаю) на мікросхемі к174ур1. Електромеханічний фільтр як рекомендують з шириною полоси 2.75 кгц не знайшов, тому поставив ЭМФДП-500В-3,1. Плату модулятора встановив замість трансформатора та плати заряду акумуляторів, як раз біля електромеханічного фільтра щоб уникнути довгих провідників. Гніздо мікрофону встановив замість роз'єму для заряду акумуляторів, тумблер передачі замість світлодіоду "заряд". Але з першого разу модулятор не запрацював, тому звертаюсь за порадами як правильно налаштувати (збалансувати) балансний модулятор. Фотографії плати та розпайки реле додаю. Є аналоговий осцилограф 20 МГц. Генератора сигналів на жаль немає. Буду вдячний за будь-які поради.

SA7BOA

• Full Member
    • Просмотр профиля
« Ответ #3 : Января 17, 2025, 12:17:55 pm »
Доброго дня!
Однополосну модуляцію я не добавляв бо цікавила робота тільки телеграфом.
Але схема модулятора і малюнок плати десь є, як знайду то відсканую для форума.

UR4USD

• Newbie
  • *
    • Просмотр профиля
« Ответ #4 : Января 17, 2025, 09:18:37 pm »
Добрий вечір! Буду вдячний якщо відскануєте схему, звичайно коли буде час! Тому що в цій схемі що я зібрав, не дуже детально описані деякі моменти, а саме вивід на передачу радіостанції. Модулятор наче як запрацював, а от що потрібно ще комутувати поки не розібрався...

SA7BOA

• Full Member
    • Просмотр профиля
« Ответ #5 : Января 18, 2025, 12:21:32 am »
Вітаю!
покопався в загашнику і знайшов..
але схема модулятора на К174УР1 яку мені колись намалювали колеги на роботі (UX1UX, UT4UML) має ще гірший вигляд ніж на фото.
В другому номері журналі Радіоаматор за 97 рік, на ст. 19 є схема модулятора на К174УР3, там же є схема комутації модулятора та ЕМФ.
Подивіться, може щось підскаже як і куди підключити

UR4USD

• Newbie
  • *
    • Просмотр профиля
« Ответ #6 : Января 18, 2025, 11:03:33 am »
Доброго ранку! Дякую за посилання, знайшов цю статтю. Також її продовження є в журналі радіоаматор №4 ст. 34-35. В цих журналах зовсім інше схемне рішення, яке мені подобається більше, тим паче все описано з подробицями. Ну буду розбиратись, пробувати, якщо все вийде, опишу тут на форумі.

SA7BOA

• Full Member
    • Просмотр профиля
« Ответ #7 : Января 23, 2025, 12:00:37 am »
Всім, хто "перетягував" станцію на 40м!
Рекомендації із журналу Радіоаматор 3/97 в мене не запрацювали. ГПД на 7 МГц ще якось вдалося запустити після кількох спроб, але "розтягнути" діапазон не вдалося. Діапазон перестройки був 7.50.. 7.53 МГц

Тому прийшлося перерахувати параметри генератора на ємністній трьохточці заново.
В результаті зараз ГПД працює від 7.5 до 7.72МГц.
Зміни:
конденсатор С5 = 180пФ
конденсатор С6 = 90пФ
конденсатор С10 = видалено
конденсатор С14 = 39пФ
котушка L2 = 15 витків