Автор Тема: Заміна шим-контролера в зарядному пристрої "Foxsur FBC-1205D"  (Прочитано 3111 раз)

Антей_83

• Full Member
    • Просмотр профиля
Вітаю )
Нещодавно придбав для себе імпульсний автомобільний зарядний пристрій "Foxsur FBC-1205D" зі згорівшим шим-контролером , придбав його за прийнятну ціну на "OLX" .
В цій моделі зарядного пристрою встановлений шестиногий шим-контролер OB3840MP(840L25 або 840М10) в корпусі sot-23-6 , намагався знайти такий шим-контролер , але марно . Нажаль у нас їх знайти дуже важко , вони є в продажу у китайців на Аліекспрес , про те у мене не було бажання замовляти з Китаю і чекати коли вони приїдуть . В інтернеті в Ю-тубі натрапив на відеоролик з заміною OB3840MP на SG6848 і вирішив спробувати замінити , SG6848 має дещо інше розташування сигнальних виводів , тому для неї потрібно купувати перехідник або ж його можна зробити й самому зі стеклотекстолиту .
Після встановлення і розпайки SG6848 на платі згідно даташиту зарядний пристрій не хотів стартувати , під час пошуку причини було виявлено замкнутий на коротко плівковий конденсатор 2n2 / 1000В , який стоїть в снабері , замінив оптопару РС817 , яка на тестері оптопар мала погане і не чітке спрацювання , також була замінена TL431 в smd-корпусі , після чого зарядний пристрій запустився і став нормально працювати .
Вихідна напруга зарядного пристрою без навантаження становить 17,5В . Всі пробні включення зарядного пристрою під час ремонту я проводив з ввімкненою в розрив лампою розжарювання на 40Вт .
Отже для заміни шим-контролеру OB3840MP можна застосувати SG6848 , які у нас коштують не дорого .
« Последнее редактирование: Мая 22, 2026, 07:13:15 am от Антей_83 »

Антей_83

• Full Member
    • Просмотр профиля
Можливо хтось шукає простеньку схему для перевірки оптопар , то я викладаю її в темі , і також фото своєї плати .
Перевірка оптопари відбувається дуже просто , оптопара вставляється в гніздо і подається живлення +5В , коли оптопара справна то світлодіод буде блимати , інша ж поведінка світлодіода свідчитиме про її несправність .
 Червоний світлодіод на моїй платі стоїть для перевірки справності оптопар а зелений через резистор ввімкнений паралельно джерелу живлення , який контролює наявність живлення і правильність підключення .
Розмітив друковану плату в Sprint Layout 5 і викладаю її а там вже по фото плати можна побачити , що де стоїть .
« Последнее редактирование: Декабря 05, 2024, 12:26:40 pm от Антей_83 »

Антей_83

• Full Member
    • Просмотр профиля
Нещодавно спаяв для себе ще один тестер оптопар , виготовлений він на основі таймера NE555P і працює теж досить непогано  :) Резистор R3 можна застосувати в межах від 330-560 0м .
Так як в моєму тестері для живлення застосована маленька лужна батарейка на 12В (23АЕ) а схема живиться від 5В то я був змушений встановити понижуючий стабілізатор напруги на мікросхемі 78L05 і декілька фільтруючих конденсаторів .
Що до роботи даної схеми то перевірка оптопар PC817 відбувається аналогічно з попередньо представленою схемою .
« Последнее редактирование: Августа 09, 2024, 11:31:35 pm от Антей_83 »