Автор Тема: Зарядний пристрій на тиристорі з регулюванням струму  (Прочитано 8369 раз)

Антей_83

• Full Member
    • Просмотр профиля
Вирішив зібрати зарядний пристрій для сусіда з яким приятелюю вже більше 20 років а то він заряджає автомобільний акумулятор за допомогою старого трансформатора від лампового телевізора + діод + лампочка  :)
Знайшов простеньку схему з регулятором струму на тиристорі КУ202 , ця схема тим хороша , що має захист від короткого замикання та пепеполюсовки .
Витратив декілька днів на те що б знайти всі необхідні запчастини для неї а також розмітив та зробив друковану плату під цей зарядний пристрій . Коли я запаяв радіодеталі на друковану плату і розпочав її перевірку та налаштування то виявилося , що на виході немає напруги , і вона не з`являється при замиканні контактів вимикача S1 .
Добре все перевіривши і незнайшовши помилок у монтажі схеми вирішив підключити акумулятор від скутера на 12В / 7Аh , зарядний пристрій запрацював і на виході з`явилася напруга , при цьому струм також номально регулюється змінним резистором .
В примітці до цієї схеми зазначено , що вона повинна працювати в двох режимах : 1) Без захисту та 2) З захистом .
В режимі "без захисту" - на виході зарядного пристрою повинна бути напруга + регулювання струму навіть без підключеного акумулятора а в режимі "з захистом" - на виході не повинно бути напруги і вона повинна з`являтися тільки при правильному підключенні акумулятора до клем зарядного пристрою .
В цій схемі захист побудовано на одному транзисторі Т1 (ВС557) і декілька запчастин в обвязці , не можу зрозуміти , чому ж схема не працює належним чином  :-[
Можливо у когось є якісь думки ?
« Последнее редактирование: Октября 10, 2024, 03:00:48 pm от Антей_83 »

Антей_83

• Full Member
    • Просмотр профиля
Ось така друкована плата в мене вийшла .
Щоправда я доповнив схему стабілізатором напруги на 7812L для живлення кулера та сигналізатором неправильного підключення акумулятора , який побудував на бузері з вбудованим генератором + червоний світлодіод для візуальної індикації .

« Последнее редактирование: Сентября 05, 2025, 03:56:13 am от Антей_83 »

seawar

• Sr. Member
  • UR5RBP
    • Просмотр профиля
..чому ж схема не працює належним чином  :-[
Можливо у когось є якісь думки ?
Дивно. Вимикач?
« Последнее редактирование: Октября 10, 2024, 06:21:17 pm от lopez »
WBR, UR5RBP, 73

Антей_83

• Full Member
    • Просмотр профиля
Вимикач робочий , я перевірив його мультиметром на замикання і розмикання .
Думаю , чи може бути причина в тому , що я поставив Т122-25-10(на 25А) замість тиристора КУ202Е   ???  і резистор R7 поставив на 56 Ом , бо у мене не знайшлося резистора на 51 Ом .
А ще резистори R2 і R3 я встановив на 6,2кОм замість 6,8кОм , таких теж не знайшов .
Що цікаво , при замиканні вимикача S1 на стабілітроні з`являється напруга 4,56В для живлення транзисторів Т2 і Т3, але теристор не відкривається .
Ставив стабілітрон на 6,2В , при цьому напруга на ньому становить 5,6В (при замиканні вимикача) , але теристор теж не відкривається і на виході напруга відсутня .
Пошукаю в себе КУ202Е і спробую , як буде з ним працювати ця схема .
« Последнее редактирование: Октября 10, 2024, 09:22:19 pm от Антей_83 »

Антей_83

• Full Member
    • Просмотр профиля
Знайшов у себе КУ202Л , запаяв його у схему , про те нічого не змінилося і напруга на виході не з`явилася з ввімкненим режимом "Без захисту" .
Взагалі то цей режим потрібен тільки у тому випадку коли акумулятор сильно розряджений , щоб була змога трохи його підзарядити , при напрузі на акумуляторі 10,5В схема запускається і нормально працює в режимі "З захистом" до того ж працюють захисні функціїї зарядного пристрою .

seawar

• Sr. Member
  • UR5RBP
    • Просмотр профиля
Тиристору потрібен певний струм утримання. Без підключеної батареї цей струм забезпечує ланка D1-R2. Можливо, він замалий. Пограйтеся номіналом R2 в бік зниження.
PS: подивився паспортні параметри на КУ202 - струм утримання ажно 200мА. Але пам"ятаю, що колись перевіряв такі тиристори через резистор 1кОм від 12В. Тобто починати "гратися" з R2 варто десь від 1кОм і нижче (враховуючи вже розсіювану потужність).
« Последнее редактирование: Октября 11, 2024, 09:33:47 am от lopez »
WBR, UR5RBP, 73

Антей_83

• Full Member
    • Просмотр профиля
Підпаяв до R2 паралельно підстроєчний резистор на 50кОм , коли викрутив його на мінімум і сумарний опір двох резисторів становив близько 700 Ом , теристор відкрився і на виході з`явилася напруга , але відразу згорів підстроєчний резистор і діод D1 .

seawar

• Sr. Member
  • UR5RBP
    • Просмотр профиля
Яка напруга на вторинній обмотці транса? Діод 1n4148 повинен 150 мА тримати..
WBR, UR5RBP, 73

Антей_83

• Full Member
    • Просмотр профиля
На вторинній обмотці трансформатора 17,5В а після діодів напруга становить рівно 17В без навантаження .

seawar

• Sr. Member
  • UR5RBP
    • Просмотр профиля
На вторинній обмотці трансформатора 17,5В а після діодів напруга становить рівно 17В без навантаження .
17 вольт діючої це приблизно 24 вольти амплітудної. На 700 Омах (нехтуємо падінням на D1 і відкритому тиристорі) це 24/0.7=34 мА. Не повинен діод згоріти. Певно, не 700 омів там було, а значно менше, мабуть спочатку згорів малопотужний підстроєчник, зробив КЗ, а далі вже потягнув діод. Спробуйте просто замість R2 впаяти резистор, скажімо 470-820 Ом.
WBR, UR5RBP, 73

bybra

• Global Moderator
  • Hero Member
    • Просмотр профиля
Підпаяв до R2 паралельно підстроєчний резистор на 50кОм , коли викрутив його на мінімум і сумарний опір двох резисторів становив близько 700 Ом..

Сумарний опір буде 0 ом
Це паралельне з'єднання двох резисторів 700 та 0 ом

Антей_83

• Full Member
    • Просмотр профиля
Щось я не дуже маю бажання експерементувати , адже у автора схема працює з такими номіналами деталей , до того ж я знайшов та запаяв такі як потрібно резистори на 6,8кОм і на 51 Ом .

seawar

• Sr. Member
  • UR5RBP
    • Просмотр профиля
Біда совкових ширпотребівських деталей - великий розброс параметрів. Можна, звісно, перебрати десяток тиристорів КУ202 і на якомусь воно запрацює. А можна вчинити значно простіше - поставити сучасний тиристор, наприклад, BT151-500R ажно за 14 гривень, у якого струм утримання 7 мА (проти 200 мА у КУ202).
Щось я не дуже маю бажання експерементувати..
Ну от... А навіщо тему створили? ;) Експериментувати - завжди цікавіше.

PS: Т122-25-10, доречі, не тиристор, а симістор.
« Последнее редактирование: Октября 12, 2024, 09:40:27 am от lopez »
WBR, UR5RBP, 73

seawar

• Sr. Member
  • UR5RBP
    • Просмотр профиля
Сумарний опір буде 0 ом
Це паралельне з'єднання двох резисторів 700 та 0 ом
;D А ТС склав 6.2кОм і 50кОм і отримав 700Ом.. А по факту, просто створив КЗ, викрутивши підстроєчника в 0.
« Последнее редактирование: Октября 12, 2024, 09:58:10 am от lopez »
WBR, UR5RBP, 73

Антей_83

• Full Member
    • Просмотр профиля
Т122-25-10 - це тірістор а ТС122-25-10 - це сімістор .
Справді , я викрутив підстроєчний резистор в крайнє положення , але перед цим заміряв мультиметром опір в середньому та крайніх положеннях підстроєчника , тільки пригадав , що на мультиметрі показувало не 700 Ом а 70 Ом  ::)